ghid-lentile-contact-vedere-opticon
Totul despre lentile de contact

Tot mai multe persoane se confrunta cu defecte de vedere iar nevoia corectarii acestora este necesara. Insa, schimbarea pe care o impune utilizarea pentru prima data a unei perechi de ochelari inregistreaza o adevarata transformare de imagine, de comportament, chiar si de atitudine. Pentru aceia care nu vor sa recurga la un astfel de accesoriu, pot oricand opta pentru lentile de contact.

 

 

Acestea reprezinta alternativa ideala pentru ochelari datorita beneficiilor multiple pe care le ofera:

 • libertate de miscare (fie in cadrul practicarii activitatilor sportive, fie in cadrul vietii sociale)
 • un camp vizual normal, similar cu cel al ochiului
 • asigura o mai mare luminozitate
 • avantaje estetice sau de modificare a culorii irisului.

Datorita progreselor extraordinare din acest domeniu, nu mai exista lentile de contact a caror conditii de utilizare sa fie atat de rigide; in prezent, acestea sunt subtiri si flexibile, isi mentin hidratarea pentru mai mult timp si sunt usor de manevrat.

Desigur, dezavantaje exista si la nivelul acestora: in primul rand necesita o atentie si o ingrijire mult mai sporita decat ochelarii, riscul de contactare a unor infectii in cazul unei ingrijiri deficitare este mai ridicat, se pot deteriora cu usurinta, pot provoca reactii alergice, leziuni sau senzatia de corp strain.

Cum sa alegem lentilele de contact care ni se potrivesc?

Cand optam pentru utilizarea lentilelor de contact in defavoarea ochelarilor, prima persoana caruia ne adresam trebuie sa fie medicul oftalmolog. In urma unui consult de specialitate, acesta ne poate indica varianta optima de lentile de contact, in concordanta cu proprietatile ochiului sau afectiunile de care sufera acesta.

In cazul unor afectiuni (sindromul ochiului uscat, conjunctivita) sau in cazul in care purtatorul petrece mult timp in anumite conditii de mediu nefavorabile (praf, nisip, vapori), lentilele de contact sunt contraindicate datorita riscului mare de infectie a ochiului.

De asemenea, utilizate incorect, acestea pot dauna vederii in loc sa o imbunatateasca.

Ce tipuri de lentile exista?

In functie de frecventa de inlocuire a acestora, exista:

 • lentile de contact zilnice (sau de unica folosinta)
 • lentile de contact saptamanale (care se inlocuiesc o data la 2 saptamani)
 • lentile de contact lunare (se inlocuiesc o data la 30 de zile).
 • lentilele de contact conventionale (se pot utiliza pe o perioada extinsa, de maxim un an)

Lentilele de contact lunare se impart in 2 tipuri:

 • cele pentru purtare zilnica – la sfarsitul zilei, lentilele se scot si se pun in recipientul pentru pastrare a lentilelor impreuna cu solutia de intretinere, urmand ca a doua zi sa fie din nou aplicate
 • cele pentru purtare extinsa – acestea nu se scot si sunt purtate pana la finalul perioadei de purtare

Dintre toate aceste tipuri, lentilele de contact zilnice sunt considerate a fi cele mai sanatoase pentru ochi, datorita utilizarii lor pe o perioada limitata, eliminand astfel riscul depunerilor care pot declansa o infectie oculara.

Pentru presbiopie (pierderea treptata a capacitatii de focalizare a cristalinului, o data cu inaintarea in varsta) exista lentile de contact speciale, multifocale sau bifocale. Inovatia consta in faptul ca pe suprafata acestora exista zone variate pentru distanta si pentru apropiere, permitand o vedere clara in conditii variabile de iluminare.

De asemenea, pot fi lentile moi si dure:

 • lentilele de contact moi sunt ideale pentru cei care nu au utilizat lentile de contact, specifice pentru ochi sensibili, permit trecerea oxigenului si au un grad de hidratare sporit.
 • lentilele de contact dure sunt pentru persoanele care tintesc catre o acuitate vizuala mai buna si pei cei care sufera de tulburari ale secretiei filmului lacrimal.

Dupa cum am specificat mai sus, exista si lentile de contact colorate cu dioptrii, care te ajuta sa-ti accentuezi sau sa-ti modifici culoarea irisului si sa-ti corijezi defectele de vedere in acelasi timp.

Lentilele de contact – indicate pentru copii?

Nu exista studii care infirma avantajele purtarii lentilelor de contact de catre copii, chiar daca necesita o mai mare atentie si ingrijire decat ochelarii. Sa nu uitam faptul ca toti copii sunt mult mai activi decat adultii si au nevoie de multa libertate de miscare, iar in cele mai multe cazuri, ochelarii nu sunt o alegere inteleapta cand vine vorba de activitatile recreative ale copiilor.

In plus, s-a demonstrat prin studii empirice faptul ca cei care poarta lentile de contact sunt mult mai multumiti de aspectul lor fizic si de modul in care sunt vazuti de catre prietenii lor, comparativ cu cei care poarta ochelari.

Mentinerea sanatatii ochilor in cazul purtarii lentilelor de contact

Ingrijirea adecvata a lentilelor de contact, inlocuirea frecventa a acestora dar si vizitele bianuale la oftalmolog sunt elementele corespunzatoare unui comportament orientat inspre mentinerea starii de sanatate a ochilor.

Recomandarile medicului in legatura cu termenul limita de purtare a lentilelor, curatarea acestora, recipientul de pastrare dar si solutiile de intretinere aferente, trebuie respectate pentru a beneficia de avantajele pe care lentilele de contact vi le ofera. De asemenea, este bine de stiut ca frecventa schimbarii lentilelor sporeste confortul ochilor si sanatatea acestora implicit.

Ca orice dispozitiv medical, instructiunile de folosire si de intretinere trebuiesc respectate, in car contrar survenind riscul de declansare a unor varii infectii.

Ingrijirea lentilelor de contact

Primul pas pentru o ingrijire corecta este dezinfectarea mainilor inainte de manevrarea lentilelor de contact, pentru a se evita eventuala contaminare a acestora. Mainile trebuiesc uscate cu un prosop care nu lasa scame, pentru ca acestea sa nu ajunga pe lentile.

Curatarea zilnica a lentilelor, recomandata imediat dupa scoaterea acestora, este necesara pentru a se evita riscul de depunere pe suprafata acestora a substantelor prezente in mod natural in componenta filmului lacrimal dar si a germenilor, care pot genera aparitia de bacterii patogene.

O dezinfectare corecta a acestora elimina aproximativ 90% din bacterii si reduce riscul aparitiei infectiilor oculare. Dupa spalarea si uscarea mainilor, pe ambele suprafate ale lentilei se aplica cateva picaturi din solutia de intretinere. Dupa o clatire riguroasa, introduceti lentilele in recipientul de pastrare umplut cu solutie de intretinere. Si acest recipient necesita o curatare in prealabil. In fiecare zi, acesta trebuie clatit cu solutie de curatare si lasat sa se usuce natural.

Atentie insa la solutiile de intretinere, deoarece acestea nu sunt universale si nu pot fi aplicate mai multor tipuri de lentile de contact. Optati insa pentru solutiile multifunctionale, deoarece pot fi folosite pentru curatare, dezinfectare si clatirea lentilelor.

In alegerea unor lentile de contact care sa se potriveasca cu ochii si stilul dvs., puteti alege dintr-o gama variata de produse realizate de producatori renumiti la nivel mondial: Bausch&Lomb, CIBA VISION sau Johnson & Johnson, lentile pe care le gasiti in toate opticile noastre!

Daca ti-a placut articolul si ai descoperit informatii utile te invitam sa te abonezi la newsletter-ul nostru ca sa afli rapid ce articole noi apar pe blog. Completeaza formularul de mai jos: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Anti-spam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.