In prezent, toata lumea stie faptul ca expunerea prelungita la soare poate avea efecte nocive asupra pielii. Insa expunerea prelungita la aceleasi tip de raze ultraviolete (UV)  nocive pentru piele poate creste riscul de aparitie a tulburarilor oculare  induse de radiatiile solare.Aceasta se poate intampla fie ca jucati tenis sau volei pe plaja in iulie fie ca schiati si practicati snowboarding in ianuarie.

Ce sunt radiatiile UV?

Lumina solara este energie electromagnetica, care se propaga prin unde electromagnetice.  Razele de lumina ultraviolete sunt componente  ale luminii solare si sunt clasificate drept raze UVA, UVB sau UVC in functie  de lungimea lor de unda.

UVA-sunt cele mai putin puternice, dar pot trece cu usurinta prin cornee si retina in interiorul ochiului.

UVB-au lungimi de unda mai lungi si pot determina arsuri care cresc considerabil riscul de cancer de piele si cauzeaza imbatranirea precoce.

UVC-acestea sunt razele cu cea mai mare energie, deci si cele mai daunatoare pentru ochi si piele. Din fericire, sunt blocate de catre stratul de ozon din atmosfera Pamantui si nu ajung pe suprafata terestra.

Cum pot avea razele UV efect nociv asupra ochilor?

S-a demonstrate clinic faptul ca expunerea pe termen lung la raze UV poate vatama pleoapele, cornea si cristalinul. Expunerea acuta la lumina UV poate determina leziuni ca fotokeratina, fotoconjunctivita, cataracta, leziuni la nivelul retinei, a cancerului de piele cu localizare in regiunea din jurul pleoapelor si a altor afectiuni oculare cronice cum ar fi pterigium sau modificari corneene si conjuctivale.

Protectia UV este importanta in special pentru copii si adolescenti  deoarece au pupilele mai mari si cristalinul mai transparent decat adultii, ceea ce inseamna ca ochii lor sunt mai vulnerabili la efectul razelor UV. De asemenea, de obicei petrec mai mult timp in aer liber si este mai putin probabil sa poarte ochelari de soare, comparativ cu adultii.

De ce este indicat purtarea lentilelor de contact cu filtru UV?

Razele UV reflectate de suprafetele din beton, iarba, zapada, nisip sau apa pot patrunde prin partea laterala a lentilelor ochelarilor, cu exceptia situatiilor in care purtati ochelari de soare cu design wrap-around (care acopera complet ochiul si anexele oculare).

Razele UV periferice patrund prin partea laterala a lentilelor ochelarilor de soare si ajung focalizate la nivelul corneei.Razele periferice focalizate sunt mai nocive decat razele UV care patrund la nivelul corneei prin partea anterioara.

Nu uitati ca lentilele de contact cu filtru UV nu inlocuiesc ochelarii de soare cu filtru UV. Trebuie purtati impreuna cu ochelarii de soare cu filtru UV de calitate foarte buna.

 

Care sunt beneficiile lentilelor de contact ACUVUE cu filltru UV?

Toate lentilele de contact din gama ACUVUE  au filtru UV incorporate, astfel incat va pot oferi protectie suplimentara impotriva radiatiilor UV nocive.

-Asigura protectie impotriva razelor focalizate periferic si reflectate care nu sunt blocate de catre ochelarii de soare sau de catre palarii.

-Contribuie la protectia anti-UV a structurilor interne ale ochiului si a regiunilor externe  pe care le acopera.

-Ar putea fi singura protectie disponibila in situatiile in care ochelarii de soare sau palariile au fost uitate sau nu pot fi purtate, de exemplu in cazul in care se practica windsurfing sau sporturi de contact precum fotbal sau baschet.

Lentilele cu filtru UV pot asigura protectie UV suplimentara  pentru ochi pe toata durata zilei. Ingredientul de blocare UV este permanent incorportat in materialul lentilelor ACUVUE-care nu se dezlipeste si nu se deterioreaza.

Sursa: Johnson&Johnson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Anti-spam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.